Kuinka hyödyntää keittiötä parhaalla mahdollisella tavalla?

Harvat ihmiset ihastuvat uutta kotia etsiessään asunnon keittiöön. Suurimmassa osassa kaupunkikoteja keittiö on pieni ja kapea tila. Monet toivovatkin saavansa keittiöön lisää tilaa ja avaruutta. Keittiön laajentamisella on kuitenkin rajansa varsinkin, jos et halua keittiötä osaksi olohuonettasi vaikka se onkin muotia. Jos kuitenkin pidät kapeasta keittiöstä, on sinnekin saatavissa runsaasti erilaisia ratkaisuja käytännöllisten ideoiden toteuttamiseen. Näin tila on kuitenkin kodikas  ja tilavamman tuntuinen sekä ennen kaikkea erittäin toimiva. Keittiön remontointi on tietysti oma lukunsa riippumatta siitä, onko tarkoitus tehdä isoa vai pientä remonttia.

Asunnon keittiö

Keittiön laajentaminen

Keittiön laajentamiseksi ei välttämättä tarvitse tehdä valtavan isoja toimenpiteitä kuten seinän kaataminen. Toisinaan voi riittää pelkästään se, että avarretaan oviaukkoa tai tehdään seinään reikä, johon laitetaan hyllyjä tai vaikkapa lasi avartamassa tilaa ja tuomaan lisäksi valoa kapeaan keittiöön. Tämä myös poistaa käytävän mallisen keittiön käytävämäistä tunnelmaa. Jopa erittäin pienillä muutoksilla on mahdollista saada paljon aikaan. Eräässä projektissa ei ollut mahdollista kaataa seinää olohuoneeseen, koska seinän sisällä oli putkia, mutta kohteessa avattiin osa seinästä ja laitettiin kattoon riippuvat lyhdyt. Se oli mukava ja toimiva kultainen keskitie remonttiin ja piti kuitenkin keittiön ja ruokailutilan omina alueinaan, mutta ne olivat samaan aikaan kuitenkin visuaalisesti yhteydessä toistensa kanssa. 

Keittiön kaapit

Kapeaan käytävämäiseen keittiöön kannattaa valita mahdollisimman vähän korkeita kaappeja tai ne voidaan asentaa yhteen ja samaan kohtaan käytävämäistä keittiötä. Tämä tarkoittaa sitä, että jääkaappi ja ruokakaappi laitetaan vierekkäin samaan osaan käytävämäistä keittiötä. Muihin osiin keittiötä sopisi tässä tapauksessa puolestaan avoimet hyllyt ja vain muutama yläkaappi. Huomionarvoinen seikka on myös vaalean ja tumman sävyn käyttö yhdessä eli rikkoa käytävämäinen tunnelma hajauttamalla materiaalit ja käytetyt värit. Alakaapit voivat olla sävyltään tummemmat ja yläkaapit puolestaan vaaleansävyiset. Näin tunnelma kevenee värien ansiossa ylöspäin mennessä. Kapean ja käytävämäisen keittiö saa mukavasti säihkettä asentamalla tilaan kiiltäviä pintoja. Materiaalit saavat heijastaa ympäristöään sekä valoa. Valon saa mukavasti säihkymään pinnoilla ja tuomaan valoisuutta keittiöön. Moderniin keittiöön sopii myös peili tai jopa peiliseinä. Yhdistämällä peiliseinän korkeiden kaappien kanssa saadaan erityisen näyttävä ja arvokas ilme keittiöön. 

Keittiön materiaalina puu

Puusta saa työstettyä monenlaista ja se sopiikin erityisen hyvin keittiön materiaaliksi. Se voi myös olla yhdistävänä materiaalina koko huoneiston kanssa. Puu luo keittiöön mielikuvan siitä, että keittiö on maadoitettu kotiin ja sen avulla saadaan tunne, että puiset kaapit ovat ennemmin kalusteita, kuin pelkkiä kaappeja. Ylähyllyihin sopii tässä tapauksessa jotain neutraalia, kevyttä ja viileää.

Keittiön valaistus

Keittiöön saadaan valtavasti ilmettä valaisimilla. Enää keittiöön ei asenneta saareketta ja sen päälle riippuvalaisinta. Sen sijaan kattoon voidaan asentaa hienoja ja koristeellisia valaisimia, jotka kokoavat tilan yhteen. Keittiö voi olla valaistuksensa ansiosta kuin jalokivilaatikko. Mustavalkoiseen kotiin sopii puolestaan kaksoisriippuvalaisin. Sillä saadaan erityistä tyyliä keittiöön.

Avara keittiö

Keittiön avaruus luo rauhallista tunnelmaa. Pidä kaikki tavarat poissa pöydiltä. Silloin kyse on avaruuden maksimoimisesta. Tee keittiöön niin monta kaappia, hyllyä ja koloa, että saat kaiken mahdollisen pois keittiön tasoilta. Vetolaatikot ovat omiaan tavaroiden säilytykseen ja niiden ansiosta tasot pysyvät tyhjinä ja keittiö tuntuu huomattavasti avarammalta. Esille voi jäädä vain mikro. Kaikki keittiön tavarat, joita käytät harvemmin, on hyvä sijoittaa sekä ala- että ylähyllyille. Näin ne eivät ole turhaan viemässä tilaa joka päivä käytettäviltä tuotteilta. Myös isot tavarat kannattaa laittaa alakaappeihin ja –laatikoihin. 

Pienennä ja mukauta

Kapeassa keittiössä on tärkeää pitää materiaalit yhtenäisinä ja laittaa tilaan mahdollisimman vähän viivoja tai katkoksia materiaalien väliin. Keittiötä remontoitaessa on hyvä muistaa myös se, että kaikki ei tarvitse olla valtavan suurta vaan esimerkiksi jättikokoisen jääkaapin ja pakastimen sijaan keittiössä voi olla sirot pienehköt jääkaappi ja pakastin. 

Keittiöremontissa on aina toki oma työnsä, mutta sitä ei aina tarvitse tehdä itse. Keittiöremontti ammattitaidolla tehtynä palkitsee vuosia eteenpäin ja tuo mukavuutta ja viihtyisyyttä kotiin. Onhan keittiö kodin sydän ja perheen yhteinen ajanviettopaikka. Hyvin suunniteltuna keittiö toimii erinomaisesti myös kaikki tulevat vuodet.